Ik lees op dit moment een boek over het activeren van je Aardse Goddelijkheid (de Maria Magdalena Code). Aansprekende titel… het verbindt het Goddelijke met het Aardse, de spirit met de materie, het mannelijk met het vrouwelijk.

Hoewel ik me al jaren heel erg verbonden voel met moeder Aarde en haar op mijn eigen manier eerde – dankbaarheid voor wat ze voorbrengt, fervent afvalscheiden ;-), zo natuurlijk mogelijke voeding enzo  – heb ik moeite gehad met bepaalde aspecten van het element Aarde. Zoals traagheid en koelte, echte commitment, te veel verantwoordelijkheid, gronden, en ja het donkere…

Ik wist al vroeg dat het aarde element in mijn Astrologische blauwdruk ‘onder druk’ stond. En dat ik meer een ‘zon- aanbidster’ was, meer een spirituele zoeker, naar het licht, naar boven. De zon als symbool voor het spirituele, het alomtegenwoordige bewustzijn, en wordt gekwalificeerd als mannelijke energie. De zon is altijd aanwezig en schijnend, zelfs ’s nachts, als hij uit het zicht is. En daarom wordt hij in veel tradities en talloze manieren geëerd.

In veel vrouwelijke gemeenschappen wordt de Aarde aanbeden. Aarde, als representant van het vrouwelijke, staat voor het lichaam, de moederlijke energie, dragend en voedend, het lichamelijke, dienstbaarheid en het onvoorwaardelijke. Maar de aarde is ook donker en daardoor wat mysterieus en voor sommigen beangstigend.

Ik ben vooral de laatste jaren pas mee gaan werken. Toen ik werd geconfronteerd met mijn eigen weg-spiritualiseren: ‘ik voel dit wel, maar ik ben dit niet’. Een mooi voorbeeld daarvan was toen ik voor het eerst in mijn eentje op reis zou gaan, helemaal naar Zuid Amerika. Een half jaar voorbereid. En een nacht van te voren gaf mijn lijf in alle toonaarden aan dat ik iets totaal genegeerd had. Dikke vette angst… ik voelde me niet veilig, zou midden in de nacht aankomen en had mijn aankomst niet goed geregeld. Ik had dat in de maanden ervoor al wel gevoeld, maar niet lang bij stil gestaan, want ik was toch niet mijn angst… Nu weet ik dat daar veel meer onder zat.

Ik ben dus niet gegaan, althans toen niet. Ik realiseerde me, dat als ik mezelf echt vrij wilde maken, zou ik toch eerst dieper in mezelf mogen gaan kijken, naar die onbewuste krachten in mij. Sinds 2012 heb ik dan ook niet stilgezeten, hoe paradoxaal 😉 om dat aarde element in mij te ontwikkelen. En dus ook mijn schaduwzijden te zien.

Heb met mijn blote billen op de aarde in menig donkere zweethut vertoefd, ben in een yurt in de natuur gaan wonen, leerde te vertragen, ook door rustige yin yoga ipv dynamische flow, familie-opstellingen om zo mijn ‘roots’ te begrijpen… En vooral reizen met plantmedicijn Ayahuasca – ook wel Moeder Aya genoemd – hebben me heel veel inzichten en heling op dat stuk van aarde gebracht.

Al die ervaringen hebben er voor gezorgd dat het element Aarde in mij nu aanwezig en levendig is. In mijn benen en bekken – de locatie van het wortelchakra. En dat voelt zo goed! Hoewel ik nog af en toe met het element aan het stoeien ben, zoals echt gaan staan en nog beter grenzen aangeven, voel ik veel meer rust. Ik heb enorm vertrouwen, een gevoel van thuis bij mezelf, van ge-aardheid zodat ik kan stromen in mijn eigen bedding en ontvankelijk kan zijn voor wat het leven brengt. En heel fijn, ik kan ontzettend genieten van alleen reizen!

Dus ja, die reis de aarde in, je eigen modder opzoeken, dat lijf in, en voelen, voelen en nog eens voelen… het is het waard! En natuurlijk, de zon doet ook nog steeds mee, kan niet anders! Zonder te willen groeien in bewustzijn zou dit hele leven nergens op slaan. Maar het reiken naar het licht is nu anders, nu de wortels daar in de donkerte zijn. Het spirituele is geen vlucht van het donker meer. Het is een natuurlijker proces, meer alledaags. Geaard en in overgave aan de flow. In het hier en nu, voelen én zien, het is goed.

Herken je je hierin? Hoe is het met jou aarde? Wil je je meer thuis voelen bij jezelf, waar je ook gaat? Het contact met je lichaam hervinden? Jezelf voeden met wat goed is voor jou op alle lagen? Ben je bereid om diep in de modder af te dalen en je eigen wortels te onderzoeken ?

In het jaarprogramma ‘de vrouw ontwaakt’ , dat ik samen met Dieke Bikker geef, gaan we met alle elementen werken. Het eerste weekend, in februari, starten we met Aarde en het wortelchakra. O.a. met een zweethut, en nog veel meer. Zie https://www.thepotentialschool.com/jaarprogramma-vrouwen.Herken je je hierin? Hoe is het met jou aarde? Wil je je meer thuis en veilig voelen bij jezelf waar je ook gaat, je eigen heilige grond innemen? Jezelf voeden met wat goed is voor jou op alle lagen? Ben je bereid om diep in de modder af te dalen en je eigen wortels te onderzoeken ? In het jaarprogramma ‘de vrouw ontwaakt’ gaan we met alle elementen werken. Het eerste weekend, in februari, starten we met Aarde en het wortelchakra. O.a. met een zweethut, en nog veel meer.